Trouwen op het wad is niet voor 'wad'jes

"Ja!" roept Jeannine, terwijl het zand tussen haar tenen kriebelt. Overal om haar heen liggen
bloemharten en rozenblaadjes.
Op een frisse dag in april stappen zij en haar ega Eric niet ìn, maar úit het huwelijksbootje om
op het wad te trouwen. Veertien Nijmeegse ondernemers haalden het onderste uit de kan
om dit bijzondere huwelijk tot een groot feest te maken.

Inschepen

"Het wad is een prachtig natuurgebied en oer-Hollands.
Nergens in Nederland gaan water en land zo geleidelijk in elkaar over en kun je bij laag water
over de zeebodem lopen" zegt Bert van Samen Maritiem. We varen vandaag vanuit Makkum met een moderne catamaran en een traditionele klipper naar het wad en vallen daar droog. Vervolgens verbindt Mariëlle, onze 'BABS' (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand) het stel in de echt.

Mossels

Het is fris, 10 graden, en met een lekker windje kracht 4 waaien we het wad op. Het bruidstel voorop in de luxe catamaran, wij in de authentieke klipper erachteraan. De schipper zoekt een mooie zandplaat uit: "Over een uurtje vallen we droog en kunnen we mossels zoeken", belooft Joop, de schipper van de Boekanier. Ondertussen smullen we van de Friese lunch. "Wat een mens aan boord wil is eenvoudige stevige kost die verwarmt" zegt Cecilia. En zij kan het weten, want deze schippersvrouw is gespecialiseerd in scheepscatering.

Land in zicht

Na de lunch komt het land in zicht. We dalen voorzichtig per trap af naar het wad. "Da's nog een hele afstand!", zegt bruid jeannine lachend, terwijl ze door man en maat over de reling wordt geholpen. Met opgerolde broekspijpen en rokken lopen we blootsvoets door het water naar de zandplaat. Violist Johnny Rahaket speelt zijn meest romantische wijsje. Overal wapperen sierlijk slingers en kunstige bloemenharten - een specialiteit van bloemist Jacco Otten - sieren het wad. Na de prachtige woorden van Marielle en overladen door bloemblaadjes bekronen de geliefden hun huwelijk met een zilte zoen.

'No sex op het wad'

Ivo van Cocktail Flavours heeft speciaal voor deze gelegenheid een mobiele wad-cocktailbar ontworpen. "Nu is het nog iets te fris voor 'sex op het wad', vertelt hij, maar in de zomer kunnen we dansen en cocktails drinken op het wad. " De no-sex (iets met passievrucht zonder alcohol) smaakt in de kajuit net zo lekker. M'n voeten tintelen nog na van het koude zeewater. Maar niet lang, want de gipsymuziek van Manito en Johnny nodigt tot dansen. De champagne stroomt rijkelijk, fraaie vissige hapjes gaan rond en het is feest!

Onder zeil

Het lijkt wel of ik teveel gedronken heb, alles om me heen beweegt. Het zijn de golven. Het water is terug! De zeilen worden gehesen en statig varen de schepen de haven van Makkum weer binnen. Heerlijk loom en met de zeelucht nog in mijn haren stap ik van boord en kijk ik terug op een onvergetelijke dag.

Wadtrouwen 7 april 2009


Cocktail Flavours in samenwerking
Wad Trouwen!

NIJMEGEN - Veertien Nijmeegse ondernemers hebben de handen ineen geslagen. Ze gaan wad-trouwen. Wat trouwen? Nee, wad-trouwen. Op de Waddenzee dus.

Het idee komt deels van de Ondernemer. Die bracht Mariëlle Jongmans, de ambtenaar van de burgerlijke stand die niet alleen in het Nijmeegse stadhuis maar over al ter wereld trouwlustige paartjes in de echt verbindt, in contact met Bert Saathoff en José Mensink van Samen Maritiem.
Bert en Jose verhuren catamarans voor bedrijfsuitjes en andere feestelijke gelegenheden. Bijvoorbeeld een bruiloft.


Mariëlle vond met haar bedrijf Bijzondere Huwelijkssluiting een gat in de markt: als een stel in dat romantische kasteeltje in Zuid-Frankrijk wil trouwen, reist ze mee. Voor 'het echie' wordt er dan eerst getrouwd in het stadhuis; de ceremonie wordt in het romantische kasteeltje nog een keer overgedaan ten overstaan van familie en vrienden.

'Wij bieden nu de mogelijkheid aan voor 'wad-trouwen'', licht Bert toe. 'We varen met de catamaran Bejo2 en de klipper de Boekanier naar een plek op wad en gaan daar op een zandbank liggen. Vervolgens verbindt Mariëlle het stel in de echt en gaan we het bruilofstfeest vieren.'

'In dit project kunnen we elkaar versterken; liefst veertien Nijmeegse ondernemers doen mee. Dat op zich is al bijzonder. Maar denk eens aan de uitstraling: bij veertien Nijmeegse ondernemers kom je in hun winkel dit project tegen. Ons netwerk is nu veertien keer zo groot.'

Het team bestaat verder uit een cateraar, cocktail shakers, een fotograaf een videograaf, een organisatiebureau, een bloemist, een juwelier, een visagiste, een kapper, een violist, een kledingzaak, een websitebouwer en een drukker.

José Mensink: 'We bieden een bundel diensten aan. Mensen hoeven niet de complete bundel af te nemen. Als je ergens anders bijvoorbeeld je trouwringen wilt kopen, dan moet dat kunnen natuurlijk. Of als je naar de kapper wilt waar je normaal ook naar toe gaat.'

(bron de www.gelderlander.nl)